Εντοιχισμένο καζανάκι, τα υπέρ και τα κατά
Το λουτρό είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός σπιτιού, οπότε θα πρέπει να είναι άνετο, λειτουργικό αλλά και αισθητικά όμορφο. Από τα κύρια διλήμματα που απασχολούν όποιον αποφασίσει να ανακαινίσει το μπάνιο του σπιτιού του, εκτός από το ‘μπανιέρα ή ντουζιέρα’ είναι το ‘εντοιχισμένο ή συμβατικό’ καζανάκι.
Ας δούμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά.
Εντοιχισμένο καζανάκι
Πλεονεκτήματα:
-Μικρότερο μήκος της λεκάνης καθώς σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το 15 εκ. πάχος περίπου που έχει ένα πορσελάνινο καζανάκι.
-Ο καθαρισμός του δαπέδου γίνεται πιο εύκολος καθώς η λεκάνη δεν ακουμπάει σε αυτό.
-Πιο όμορφο μπάνιο, καθώς λείπει ο όγκος του καζανακιού, ενώ το μόνο που φαίνεται είναι η πλακέτα με επιλογές στο χρώμα και το σχήμα.
- Η αίσθηση του σύγχρονου.
-Πλακέτες διπλής ροής για οικονομία νερού.
Μειονεκτήματα:
-Στην περίπτωση που επιλέξουμε καζανάκι άγνωστης μάρκας θα είναι δύσκολο να βρούμε μετά από χρόνια ανταλλακτικά. Οι μεγάλες εταιρείες του χώρου ( Geberit, Idea Standard και άλλες) όσο παλιό να είναι το καζανάκι το υποστηρίζουν σε ανταλλακτικά.
-Σε περίπτωση που η τοποθέτηση γίνει σε τοίχο μονού τοίχου (οι εσωτερικοί τοίχοι είναι μονού τούβλου) τότε στην πίσω μεριά του τοίχου την ζημιά δεν την γλιτώνουμε.
Η εξωτερική τοποθέτηση του εντοιχισμένου καζανακιού και η κάλυψη του με πλακάκια απλά ακυρώνει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χώρου.
-Το κόστος τόσο της εγκατάστασης όσο και της αγοράς. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το φθηνότερο καζανάκι για τοποθέτηση σε μονό τοίχο της Geberit έχει κόστος 110 ευρώ περίπου και μπορεί να φτάσει ως τα 250 ευρώ αναλόγως την περίπτωση, μία λεκάνη 100-170 ευρώ και μία πλακέτα από 30 έως 130 ευρώ, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το συνολικό κόστος ξεκινάει από τα 250 ευρώ, την στιγμή που μια αξιόπιστη φθηνή συμβατική λεκάνη ξεκινά από τα 70 ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το κόστος εγκατάστασης του τεχνίτη το οποίο δεν είναι αμελητέο καθώς η τοποθέτηση είναι χρονοβόρα.