Αποστράγγιση-κήπου και θεμελιακή
Συχνά έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν συσσώρευση ομβρίων υδάτων στην επιφάνεια του κήπου τους ή έντονες υγρασίες ακόμα και εισχώρηση υδάτων στα υπόγεια τους. Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εγκατάσταση δικτύου αποστράγγισης, εγκατάσταση η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει κατά την φάση της ανέγερσης του κτιρίου με στόχο την διατήρηση της υγρασίας του εδάφους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Θα πρέπει να χωρίσουμε εξαρχής την αποστράγγιση σε δύο τύπους όσες είναι δηλαδή και οι περιπτώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ένα κτίριο. Ας τους δούμε αναλυτικά:
Αποστράγγιση κήπου Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλές φορές σε κήπους είναι το πλεονάζον νερό στην επιφάνεια του κήπου λόγω του ότι σε αυτόν καταλήγουν πολλά περισσότερα όμβρια ύδατα από αυτά που μπορεί το χώμα να απορροφήσει είτε λόγω του γεγονότος ότι ο κήπος είναι επικλινής και τα ύδατα συσσωρεύονται στο χαμηλότερο σημείο του. Πολλές φορές ο λόγος της μη απορρόφησης είναι η ύπαρξη υπόγειου χώρου κάτω από τον κήπο με αποτέλεσμα η λίγη ποσότητα χώματος να μην επαρκεί για την ομαλή απορρόφηση των ομβρίων υδάτων. Σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερες καθώς η οροφή του υπογείου δέχεται συνεχή επιβάρυνση από την υγρασία με αποτέλεσμα την οξείδωση του οπλισμού του σκυροδέματος που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στατικότητας.
Περιμετρική αποστράγγιση κτιρίου Η περιμετρική αποστράγγιση ενός κτιρίου τοποθετείται περιμετρικά της θεμελίωσης του, τόσο για τη συλλογή των όμβριων υδάτων αλλά και για την προστασία σε περίπτωση ανόδου του υδροφόρου ορίζοντα. Πρέπει να σημειώσουμε την ανυπαρξία τέτοιων συστημάτων ακόμα και σε νέες κατασκευές. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως άγνοια του προβλήματος και των λύσεων από μέρους των κατασκευαστών και των μηχανικών αλλά καθαρά με όρους οικονομικού κόστους.
Πως γίνεται όμως η αποστράγγιση; Η πιο διαδεδομένη μέθοδο υπόγειας αποστράγγισης αποτελεί η χρήση διάτρητων σωληνώσεων. Οι διάτρητοι αγωγοί τοποθετούνται τυλιγμένοι με γεωύφασμα κοντά στον πυθμένα στενού σκάμματος, μέσα σε χαλίκι, το οποίο περιβάλλεται και αυτό από γεωύφασμα. Με τη χρήση γεωυφάσματος επιτυγχάνεται η εισροή μόνο των υδάτων και αποφεύγεται η μεταφορά εδαφικού υλικού και ριζών εντός του δικτύου. Έτσι, το νερό απορροφάται από το όρυγμα στην συνέχεια περνάει στο διάτρητο σωλήνα και κατόπιν καταλήγει στο σημείο απόρριψης.
Επικοινωνήστε μαζί μας για αυτοψία στο χώρο σας, είμαστε σε θέση με την εμπειρία μας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα σας.