Ελεγκτής νερού RE.GUARD της Rehau
Το RE.GUARD είναι ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου παροχής νερού με βέλτιστη τεχνολογία ασφαλείας. Η συσκευή RE.GUARD επιτηρεί σε μόνιμη βάση την εσωτερική εγκατάσταση πόσιμου νερού μέσω τοποθετημένων αισθητήρων ροής, πίεσης και θερμοκρασίας στον χώρο εγκατάστασης. Μετά την υπέρβαση προκαθορισμένων οριακών τιμών, το σύστημα ελέγχου ύδρευσης RE.GUARD διακόπτει την παροχή στη κεντρική παροχή ύδρευσης μέσω ενός ενσωματωμένου ηλεκτροκίνητου σφαιρικού κρουνού, και στέλνει ασύρματα ένα προειδοποιητικό μήνυμα. Το σύστημα πλαισιώνεται από τον αισθητήρα νερού και το RE.HUB Gateway. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία του, το σύστημα ελέγχου νερού RE.GUARD περιορίζει τις συνέπειες των ζημιών λόγω μιας διαρροής, αφού επεμβαίνει με αξιοπιστία, προτού συμβεί κάτι χειρότερο.
Το RE.GUARD ανιχνεύει θραύσεις των σωλήνων καθώς και στάγδην διαρροές στη σωλήνωση και παρακολουθεί τους χώρους με αισθητήρες νερού ελεύθερης τοποθέτησης σε επιλεγμένα σημεία του χώρου. Στην περίπτωση προβλημάτων το RE.GUARD απομονώνει τη σωλήνωση και ενημερώνει τον χρήστη μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο. Οι δαπανηρές ζημιές, η μούχλα, οι άυλες απώλειες και η χρονοβόρα ταλαιπωρία με την ασφαλιστική εταιρεία αποτρέπονται αποτελεσματικά.
Ξήλωμα Μπανιέρας
Η μπανιερά δεν είναι προϊόν του 20ου αιώνα και της εξάπλωσης του τρεχούμενου υπό πίεση νερού. Προυπήρχε και για την ακρίβεια είναι κατάλοιπο της περιόδου της ιστορίας πριν την ανακάλυψη και εξάπλωση των δικτύων ύδρευσης και των ειδών υγιεινής. Έχει ανακαλυφθεί πήλινος λουτήρας στο ανάκτορο του Νέστωρος στην Πύλο της Μυκηναϊκής περιόδου που χρονολογείται στο 1200 π.Χ. αλλά και σε άλλα σημεία του ελληνικού χώρου. Αυτές οι μπανιέρες γέμιζαν με νερό με μικρότερα δοχεία και ο χρήστης καθόταν καθιστός και πλενόταν. Αυτό ο τύπος μπανιέρας επέζησε σε όλη την διάρκεια της ιστορίας μέχρι τα νεότερα χρόνια με την μόνη διαφορά ότι πλέον ήταν μεταλλικές.
Όταν πλέον τον προηγούμενο αιώνα διαδόθηκε το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης τότε και η μπανιέρα απέκτησε βρύση για να γεμίζει και μόνιμη αποχέτευση ώστε να αδειάζει. Με απλά λόγια, ενώ πλέον εξέλιπαν οι λόγοι ύπαρξης της, αφού το νερό πλέον ήταν τρεχούμενο και συνεχές, εμείς την διατηρήσαμε. Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο η μπανιέρα σήμερα στο μόνο που χρησιμεύει είναι για να πλένουμε κουβέρτες και παπλώματα.
Κακά τα ψέματα, πόσες φορές έχετε ξαπλώσει στην μπανιέρα για να ''απολαύσετε'' ένα ζεστό μπάνιο ή ακόμα γιατί όσοι κάνουν ανακαίνιση στο λουτρό τους καταργούν την μπανιέρα και την αντικαθιστούν με ντουζιέρα ;
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο αφαιρέσαμε την μπανιέρα της δεκαετίας του 50’ από το λουτρό και μετατρέψαμε τον χώρο σε ντουζιέρα.
Βίαιη Εκτόνωση Θερμοσίφωνα
Πριν εξηγήσουμε τη είναι η βίαιη εκτόνωση σε ένα θερμοσίφωνα ας δούμε πρώτα ποιος είναι ο τρόπο λειτουργίας του.
Μέσα στο δοχείο στο οποίο αποθηκεύεται το νερό, βρίσκεται εμβαπτιζόμενη μια ηλεκτρική αντίσταση η οποία θερμαίνει το νερό. Το ρεύμα πριν φτάσει στους ακροδέκτες της ηλεκτρικής αντίστασης, περνάει μέσα από έναν θερμοστάτη ο οποίος όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει στον επιθυμητό βαθμό, κόβει την παροχή ρεύματος. Η θερμοκρασία στην οποία ο θερμοστάτης παύει την παροχή ρεύματος ρυθμίζεται από εμάς αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει του 90 βαθμούς κελσίου.
Ο θερμοστάτης αποτελεί την πρώτη ασφαλιστική δικλείδα που έχει ο θερμοσίφωνας καθώς η συνεχή θέρμανση του νερού χωρίς όριο θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας, την ατμοποίηση του νερού και αν συνεχεία την βίαιη εκτόνωση του ατμού. Η δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η ασφαλιστική βαλβίδα, η οποία τοποθετείται στην είσοδο του κρύου νερού προς τον θερμοσίφωνα. Η βαλβίδα αυτή είναι σε άμεση επαφή με το νερό του θερμοσίφωνα και εκτονώνει την αυξημένη πίεση που ενδεχομένως να δημιουργηθεί εάν δεν λειτουργήσει η πρώτη δικλείδα δηλαδή ο θερμοστάτης.
Για να έχετε μια εικόνα τη μπορεί να συμβεί εάν εκραγεί ένας θερμοσίφωνας, θυμηθείτε τον θανάσιμο τραυματισμό πριν λίγα χρόνια μιας νοικοκυράς από έκρηξη χύτρας ταχύτητος. Αν ένα σκεύος με 5 με 8 λίτρα νερό μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ένας θερμοσίφωνας με 80 ή και 160 λίτρα νερό.
Σύστημα Ανίχνευσης Διαρροής και Αυτόματης Διακοπής της Ροής του Νερού
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν βιώσει μια καταστροφική πραγματική πλημμυρά στην οικία τους ή τον επαγγελματικό τους χώρο, από μια διαρροή ενός σπυράλ αξίας 2,5 ευρώ ή ένα φουσκωμένο λογαριασμό από την εταιρεία ύδρευσης λόγω διαρροής στο καζανάκι την οποία δεν αντιλήφθηκαν ή τέλος από μία αφανή διαρροή.
Το WaterGuard είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης και προστασίας από τυχών διαρροή σε μια εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου. Το σύστημα συνδέεται σε σειρά στην κεντρική γραμμή ύδρευσης ανάμεσα στο εσωτερικό δίκτυο της οικίας και τον μετρητή της ΕΥΔΑΠ, και στην περίπτωση που ανιχνεύσει διαρροή διακόπτει την ροή του νερού.
Ο τρόπος λειτουργίας του έχει ως εξής: Ότι χρήση και αν κάνουμε σε μία παροχή νερού είτε είναι βρύση είτε συσκευή π.χ. μπαταρία νεροχύτη, πλυντήριο, αυτόματος πωλητής ροφημάτων κτλ. η ροή του νερού δεν είναι ποτέ συνεχόμενη αλλά πάντα διακοπτόμενη. Η συσκευή ρυθμίζεται σε διακοπή της ροής εάν η συνεχής ροή του νερού ξεπεράσει, ενδεικτικά, τα 15 λεπτά. Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος θεωρεί αυτόματα την συνεχή ροή πέραν των 15 λεπτών ως διαρροή και διακόπτει την παροχή.
Διαρροή στο μπάνιο
Είναι συχνό το φαινόμενο της διαρροής των αποχετευτικών του δαπέδου σε ένα λουτρό με τις ανάλογες επιπτώσεις τόσο στην οροφή του κάτω διαμερίσματος όσο και στους τοίχους του λουτρού. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε σε ένα παλιάς κατασκευής διαμέρισμα στην εξωτερική πλευρά των τοίχων του λουτρού να υπάρχουν έντονα σημάδια της ανοδικής υγρασίας. Αν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην βαλβίδα της μπανιέρας-πρόβλημα που λύνεται σχετικά εύκολα- δυστυχώς, η λύση που απομένει είναι μόνο μία και είναι αυτή που φαντάζεστε.
Το πρόβλημα συνήθως εντοπίζεται στο σιφόνι δαπέδου και στον οχετό του σιφονιού, δηλαδή στο σωλήνα που οδηγεί τα νερά από το σιφόνι δαπέδου στον κεντρικό σωλήνα της αποχέτευσης. Το σιφόνι δαπέδου στην ουσία αποτελεί μια χειροποίητη κατασκευή από ψηλό φύλλο μολυβιού με αποτέλεσμα να παρουσιάζει διαρροή στα σημεία συγκόλλησης, χωρίς να είναι λίγες οι φορές η διαρροή να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του σιφονιού κατά τη διάρκεια απόφραξης. Παράλληλα και ο οχετός πολλές φορές κατασκευάζεται από ψηλό φύλλο μολυβιού. Αντίθετα οι επιμέρους σωλήνες που συνδέουν το σιφόνι δαπέδου με τον νιπτήρα, την μπανιέρα κτλ. είναι κατασκευασμένες από σωλήνα ικανοποιητικού πάχους τοιχώματος και σπανίως παρουσιάζουν διαρροή.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε μια τέτοια περίπτωση στην οποία το σιφόνι δαπέδου είχε διαρροή με αποτέλεσμα να μη συγκρατεί νερό και να αδειάζει. Οι μολυβένιες σωληνώσεις και το σιφόνι έχουν ξηλωθεί και έχουν αντικατασταθεί από νέες σωλήνες και σιφόνι από πλαστικό αλλά και νέα αυτόματη βαλβίδα στην μπανιέρα.